Széchenyi 2020

Könyvajánló

A futás életforma. Az életformához hozzátartozik magán a futáson túl számos, a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó szál, úgy, mint az étkezés, az időbeosztás, súlykontroll, vagy akár a lelki világunk.
Számtalan könyv született már a témában, ami szakértők, profi vagy amatőr futók, pszichológusok, tanácsadó szellemű emberek gondolatait adja vissza futásról, életformáról, edzéstervekről, élettörténetekről.

Úgy gondoljuk, ezeket a könyveket elérhetővé tesszük azok számára, akik szeretnének bepillantást nyerni ebbe a világba, de nem tudnak, vagy nem akarnak áldozni ezekre a könyvekre.
Számukra biztosítjuk a lehetőséget, hogy kölcsönözhessék a könyveket, tanuljanak, tapasztalhassanak belőlük.

Ajánlóinkat személyes olvasásélmények alapján írtuk, kedvcsinálóként!

 
Christopher McDougall: Futni születtünk
Ajánló: „Egy rejtőzködő indián törzs, néhány szuperatléta és minden idők legnagyobb ultrafutóversenyének története… A futni születtünk nem csupán a szellemünket mozgatja meg, hanem a testünket arra is ösztönzi, hogy tegyük próbára a lábunkat. És lássuk be: mindannyian futni születtünk. A futás az a rendkívüli képesség, amely emberré tett minket- és ez azt jelenti, hogy minden ember birtokában van ennek a rendkívüli képességnek.„
 


FUTÁS / a kocogástól a maratonira való felkészülésig /
Szeret kocogni? Esetleg szívesen elindulna egy 5 vagy 10 kilométeres versenyen, félmaratonon vagy lefutná egyszer a maratonit? Válassza ki könyvünkből az adott távra szóló edzésprogramot és kezdjen keményen edzeni. Javítana a technikáján vagy gyorsulni szeretne? A felbecsülhetetlen értékű tippek segítésével mindent megtanulhat a futással és a versenyzéssel kapcsolatban, a célkitűzéstől és a motivációtól a futás pszichológiájáig és a versenytaktikáig.  Elemezheti  és fejlesztheti  technikáját a részletgazdag képanyag segítségével, ami szemlélteti, mi történik a testével futás közben.  A nélkülözhetetlen, edzés előtti és utáni nyújtógyakorlatokkal megelőzheti a sérüléseket. A törzserősítő és a rezisztenciaedzés-gyakorlatok segítségével gyorsabban és távolabbra futhat.

 
Anita Bean: Modern sporttáplálkozás
A könyv olyan sportolóknak szól, akik komolyan veszik az edzést, valamint azoknak, akik velük dolgoznak. Táplálkozási kulcskérdésekkel foglalkozik, ilyen például a teljesítménynövelés, a fáradás késleltetése, a fehérjeszükséglet, a zsírvesztés, a testsúlycsökkentés, a verseny előtti diéta, a folyadékfelvétel stb.
Ez a harmadik kiadás teljesen friss, a legutolsó tudományos kutatások eredményeit és a jelenlegi sporttáplálkozási trendeket tartalmazza. A 12. fejezet tartalmaz egy olyan útmutatót, amellyel kiszámolható az optimális sportdiéta, egy olyan étkezési tervet, amely segít összeállítani egy egyéni táplálkozási programot.

 
Rafael Nadal és John Carlin : RAFA az én történetem
Igen… de lehetne akár az enyém vagy a Tiéd is. Mert mindannyian küzdünk önmagunkkal, a sikereinkkel-kudarcainkkal, vágyainkért-álmainkért.
A könyv Nadal gyermekkorát, teniszezővé válását és csodás karrierjét mutatja be. A könyvből erőt és motivációt meríthetünk mindennapi csatáink megvívásához. Ha neki sikerült, Neked miért ne?
 


Kilian Jornet: Futni vagy meghalni
„Kiss or Kill. Csók vagy halál. Csókold meg a dicsőséget, vagy halj bele a próbálkozásba. A bukás halál, a győzelem az élet. A harc határozza meg a győzelmet, a győztest.”

Kilian Jornet, a „skyrunning” világbajnoka. Hogy mit is jelent ez?  Futottál már fel valaha a Kilimandzsáró csúcsára? Nem? Ez a könyv bepillantást enged ebbe a küzdelmes, fogcsikorgató világba, ahol minden ellened dolgozik, még Te magad is.
Bepillantást enged egy bajnok naplójába, életfilozófiájába, melyből mindannyian tanulhatunk.
 
Snow Andrea: Egy ütemre dobban a szív
„Egy magyar nő története emberségről és kitartásról„
Kinek ajánlom ezt a könyvet?
Futóknak, akik most ismerkednek a maratonnal, tapasztalt futóknak, középszinten futóknak, atlétáknak.
És nem utolsó sorban Neked barátom, aki rendkívüli teljesítményre vágysz, mert nem elég indulni egy versenyen, el kell jutni a célig!

 
Kiss Gergő: Életem a játék
„Egy háromszoros olimpiai bajnok küzdelmei a vízben és a parton”
Volt szerencsém személyesen is megismerni Őt, és elárulhatom Nektek egyénisége azonnal magával ragadott.
„Amikor sportolói karrieremről gondolkodom, folyton arra a következtetésre jutok: elég lett volna egyetlen perc, egyetlen szavazat, egyetlen méter, egyetlen igen vagy nem, egyetlen apró gól, és minden másként alakul. Szerénytelenség nélkül állíthatom, rajtam sosem múlt a siker: mióta világossá vált számomra, hogy lehorgonyzom a vízilabda mellett, minden edzésen a maximumot nyújtottam, az olimpiai bajnoki cím érdekében bele akartam dögleni a vízbe.” 
Én elhiszem neki, csapatjátékosként önmagát háttérbe szorítani, ha kell, egy egész nemzet szeretetét birtokolni nem kis teljesítmény.
 
Székely Éva: Sírni csak a győztesnek szabad
Fiatalkorom meghatározó olvasmánya volt. Drága kosáredzőm Enikő néni, a lelkünkre kötötte, a nyári szünetben olvassuk el. Mit ne mondjak, azóta is hálás vagyok Neki ezért.
A könyvekből megszokott” indulást a csúcs felé „most nem részletezném, viszont egy fejezet számol be a Szőnyi úti uszodában edzőként eltöltött évek eseményeiről, majd lányának, Gyarmati Andreának úszópályafutását ismerteti. Hosszan és meggyőzően magyarázza az okokat és körülményeket, melyek eredményeképpen Andrea „csak” egy ezüst- és egy bronzérmet nyert Münchenben. Az utolsó fejezet – Kórházak – azt a győztes csatát ecseteli, amelyek az orvosok folytattak egyik szemének megmentéséért. 
Az érdekes életutat jó tollal, humorral és öniróniával felelevenítő könyv nemcsak a sportot kedvelő olvasóknak, elsősorban fiataloknak ajánlható.
Köszönöm, Enci néni